Polykarbonat

LEXAN®, LEXAN® MARGARD®, LEXAN® SOUNDGLAZE® SC, MAKROLIFE®, MAKROCLEAR®, SAPHIR®

Polykarbonat(PC) benyttes primært ved applikasjoner som krever et transparent materiale som har høy slagstyrke og stivhet, og som tåler relativt høye temperaturer. For sammenlikning er materialet lettere og mye sterkere enn glass.

Materialet kan leveres som plater, bolt eller rør. PC rør brukes ofte til vann- eller oljestandsglass som skal tåle høyt trykk eller andre krevende mekaniske påkjenninger. Plater og bolter kan enkelt maskineres til emner som trenger å motstå store påkjenninger og hvor man ønsker noe gjennomsiktighet. PC plater kan i tillegg leveres ulike kvaliteter som har høy ripefasthet. LEXAN® og MAKROLIFE® plater er klare og har gode optiske egenskaper. Teknisk PC i bolter og plater er ikke klare, men slipper igjennom litt lys.

Referanser Polykarbonat

Standard leveringsprogram for PC:

Polykarbonat kan leveres i flere merker og varianter:

Makrolife® og LEXAN® Exell D er en tosidig UV- bestandig plate med garanti mot synlig gulning. Benyttes til støyskjerming, sikringsglass, rekkverk, interiørløsninger. Produktene lagerføres i klar, bronse og opalhvit i utvalgte tykkelser. Klare plater lagerføres i 2 – 20mm tykkelse

LEXAN® SG305-OB er en UV-bestandig opalhvit plate med et spesielt pigment som gir optimal lysdiffusering for lysfelter, armaturer, lysskilt og lignende.

LEXAN® Margard® MRX er UV-bestandig og har i tillegg en overflate med langt bedre motstandsdyktighet mot riper og mekanisk slitasje. Denne platen lagerføres i klar utførelse. For støyskjermingsformål markedsføres denne kvaliteten under navnet LEXAN® Soundglaze® SC som bestilles på netto mål fra verk. Makroclear® Hard Coat er et alternativt merke med tilsvarende egenskaper.

LEXAN® Margard® MR5E er en høyoptisk kvalitet til bruk i frontruter på anleggsmaskiner og lignende. For øvrig har den samme egenskaper som LEXAN® Margard MRX. Saphir® er et alternativt merke med tilsvarende egenskaper.

LEXAN® 9030 er kun ment for innendørs bruk og lagerføres kun i tykkelsene 0,75mm, 1mm og 1,5mm

Egenskaper

 • Ekstrem høy slagstyrke selv ved lave temperaturer
 • Høy dimensjonsstabilitet
 • Ett varmebestandig materiale
 • God stivhet og kryperesistens
 • Høy lysgjennomgang / transparens
 • Selvslukkende
 • Lett å tilpasse på stedet
 • Kan leveres i UV-bestandig kvalitet og med forbedret ripemotstand
 • Lav vekt (50% av glass i samme tykkelse)
 • God elektrisk isoleringsevne

Vær oppmerksom på at PC angripes av varmt vann over 60°C, oksiderende kjemikalier og en lang rekke løsningsmidler. PC har i tillegg omtrent 6 ganger så stor temperaturutvidelse som stål. PC har dårlig slitefasthet og man bør være forsiktig med å designe med bruddanvisere, for eksempel krappe innvendige hjørner.

Brannklassifisering:
Polykarbonat (PC) er et tungt antennelig materiale med en oksygenindeks på 25 (mot 21% i vanlig luft.) Det vil si at den er selvslukkende under vanlige omstendigheter. Videre er polykarbonat brannklassifisert i.h.t. EN13501-1 til B-s2,d0 for tykkelser 2 - 6mm. Dette betyr ikke at tykkelser 8mm og oppover har dårligere egenskaper, men den standardiserte testen kan ikke fullføres for tykkelser > 6mm. Disse tykkelsene kan derfor ikke formelt klassifiseres.

For brannklassifisering iht. andre normer ta kontakt med vår salgsavdeling.

Bruksområder

 • Sikkerhetsavdekninger rundt industrielle maskiner
 • Ruter i for eksempel anleggsmaskiner
 • Innbruddsikring på anlegg eller i butikker.
 • Mekanisk komponenter for statisk bruk

Dokumentasjon Polykarbonat